В Україні найчастіше шукають Frontend-фахівців і тестувальників, у Польщі Backend-розробників +порівняння зарплат

Зазвичай вивчення всього спектра необхідних технологій фронтенду й бекенду займає не менш ніж рік. Досвід Wezom Academy показує, що учні навіть з нульовим досвідом виростають до рівня Junior в середньому за півроку-рік. А ті, хто вже освоїв як мінімумfrontend і backend,JS і Вакансія Junior+ Backend Developer фреймворки на початковому рівні, здатні перейти в fullstack за 4-5 місяців.

Міфи про роботу фул-стек розробника

Для хороших комп’ютерників така ситуація скоріше плюс, ніж мінус. Дефіцит працівників сприятливо впливає на ріст середнього рівня заробітної плати в секторі IT. Після п’яти років досвіду зростання зарплати уповільнюється. Більшість джуніорів мають до двох років досвіду і можуть розраховувати на плюс $300–400 щороку. Мідли мають досвід від 2 до 4 років з приростом $500–600 щороку.

Зарплати бекенд-розробників

В Україні найчастіше шукають Frontend-фахівців і тестувальників, у Польщі — Backend-розробників [+порівняння зарплат]

Але вивчення всього спектру необхідних технологій фронтенду і бекенду займе не менше року. Це за умови, якщо ви сумлінно навчатиметесь і не закинете справу на пів дорозі. Звичайно, це відносні цифри, адже комусь треба довше вчитися, щоб опанувати потрібну навичку, а хтось хапає все на льоту. Орієнтуйтеся на свій темп і графік прогресу, не дивіться на інших. Натомість переймайте їхній досвід і вміння, вчіться в них, а не комплексуйте, що у вас повільніше виходить навчатися. Тайм-менеджмент і графік навчання – два найвірніші помічники, якщо вирішили опанувати професію full-stack developer’а.

Визнання диплому в Німеччині

  • Ми проводимо повноцінні співбесіди, в яких створюються умови, максимально наближені до реальних.
  • Щоб стати фул-стек розробником, треба опанувати певний спектр як технічних знань, так і особистісних навичок.
  • Часу і сил на вивчення чогось нового часом просто не залишається.
  • Це саме той випадок, коли фахівець сам здатний вибирати проекти, які йому цікаві, а не хапатися за першу-ліпшу вакансію.
  • Окрім «Фрілансера по життю» зверніть увагу на такі ютуб-канали, як Traversy Media та The Net Ninja.

Багато організації зараз володіють величезними масивами даних в різних областях, які не структуровані і тому важко піддаються будь автоматичного аналізу. Фронтенд-розробка – це як красива обкладинка книги або доглянутий фасад будинку. Вона займається всім тим, що ви бачите і з чим взаємодієте на веб-сайтах і веб-додатках. У березні 2022 року спостерігали стрімке зростання кількості таких вакансій, на 301%, як порівняти з лютим, у квітні їхня кількість зросла ще на 115%. Якщо ви шукаєте цікаву та перспективну кар’єру, то IT-сфера може бути чудовим вибором для вас.

Зарплати бекенд-розробників

Ресурси для опанування професії

Це регіони, в яких нині мешкає велика кількість досвідчених розробників — понад 40% з них мають рівень від Senior. PHP – веб-мову, який сьогодні використовують понад 80% всіх сайтів в світі. Єдиного стандарту зарплати фронтенд-розробника не існує, все безпосередньо залежить від ваших напрацьованих навичок і набутих умінь. Більш ймовірно, що розмір заробітної плати в зарубіжній компанії буде вище, ніж в українській, але зараз запускається багато вітчизняних стартапів, які не поступаються рівнем іноземних. Тимліди і техліди мають $5000, тоді як сеньйор-спеціалісти — $4500.

Зростання зарплат у сфері IT у Німеччині

Зарплати бекенд-розробників

В Україні більшість IT-фахівців працевлаштовуються як ФОПи (третя група) і не мають сплачувати ПДВ. Тому загальна вартість працевлаштування програміста з України за B2B-контрактом навіть при вищих зарплатах все одно є нижчою, ніж у Польщі. Сайт з вакансіями в ІТ-сфері No Fluff Jobs проаналізував зміни, що відбулись у цій галузі в Україні та Польщі у першій половині 2022 року, та поділились результатами експертизи. Тож на запитання, що легше frontend чи backend, можна сказати, що вибір між візуальним дизайном на фронтенді та технічним боком на бекенді залежить від ваших інтересів і того, які навички вас приваблюють. Це як вибір між мистецтвом та інженерією – обидва шляхи важливі та цікаві у своєму роді. Бекенд, з іншого боку, – це діяльність для тих, хто цікавиться технічними аспектами.

Backend developer: середня зарплата в Україні

Фронтенд – це про роботу із зовнішнім виглядом і відчуттям веб-додатків. Якщо ви візуальна людина, яка обожнює створювати красиві та зручні інтерфейси, фронтенд може бути вашою стихією. Ці фахівці повинні володіти навичками візуального дизайну, вміти працювати з CSS для стилізації елементів, і розуміти, як зробити інтерфейс зручним для користувачів. Вони створюють кнопки, меню, анімації та все, що ви бачите на екрані. Обидві галузі мають свої унікальні вимоги, навички та перспективи.

Знання та навички, які ви отримаєте в ході навчання, дійсно дозволять вам стати junior-розробником і навіть вести нескладні проекти самостійно. Особливо за умови, що ви продовжите розвиватися в цьому напрямку, удосконалюючи свої знання і навички. Python – один з найбільш популярних мов програмування, і він продовжує набирати популярність. Це один з оптимальних шляхів для становлення вас як фулстек-розробника. Існує думка, що фулстек-розробник в кожній окремій області менш кваліфікований, ніж вузький фахівець.

А значить, потрібно бути готовим до того, що у відпустці або у вихідний вага час від часу будуть «смикати» з різних питань. Для розробки навіть досить простого веб-додатки необхідно вміти структурувати код, розділяти файли і дані в базі. Переходити до архітектури веб-додатків можна тільки після того, як ви освоїте попередні технології.

Цей самий принцип працює і з груповим навчанням на курсах програмування. Медіанні зарплати фахівців з Front-end всіх рівнів, окрім Lead+, знизилися. Серед фахівців з Full Stack це передусім стосувалося джунів (-$80) і сеньйорів (-$450). Докладна інформація з розбивкою за категоріями, містами та досвідом доступна у розділі «Зарплати».

На зарплату в $5000 тепер можуть розраховувати розробники з досвідом в ІТ 10 років і більше (влітку така медіана була у фахівців з 8+ років). Пів року тому ми зафіксували зменшення зарплат у четвертому квартилі у найоплачуваніших розробників. У другому півріччі 2023 року це торкнулося і більш оплачуваних, і менш оплачуваних фахівців — майже для всіх тайтлів знизився як перший, так і третій квартиль. Медіанні зарплати найдосвідченіших розробників — рівня Tech Lead та Architect — поки що залишаються на попередньому рівні, а у Team Lead падіння незначне (-$25 проти літа 2023 року). Як альтернативу медіані ми створили віджет з розподілом зарплат за кількістю анкет. Над кожним стовпцем вказано кількість анкет, яку ми отримали для конкретного зарплатного діапазону.

Ми використовуємо файли cookie для персоналізації контенту, реклами і для аналізу нашого трафіку. Ми також ділимося інформацією про використання вами нашого сайту з нашими партнерами в рекламі і аналітиці. Продовжуючи використовувати наш веб-сайт, ви погоджуєтеся на використання всіх файлів cookie.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/